DE TRIMSALON

Op het moment dat u uw hond naar een trimsalon brengt, verwacht u dat uw hond in goede handen is. Daarom kies ik voor een behandeling op afspraak. Op deze manier kan ik alle tijd nemen voor uw hond! Persoonlijke aandacht staat bij mij hoog in het vaandel.

Behandeling

In principe is een trimbeurt voor elke hond aan te raden, dus niet alleen voor de rashond, maar ook voor de raslozen. Tevens zijn kortharige rassen ook goed te behandelen tegen bijvoorbeeld overmatig verharen.

Het is aan te raden om zo vroeg mogelijk te beginnen met de vachtverzorging. Hierdoor went uw hond eraan en dat maakt het uitje naar de trimmer een vast onderdeel van zijn of haar leven.

Een trimbeurt bestaat o.a. uit het knippen van de nagels, het reinigen van de oren, het controleren en eventueel legen van de anaalklieren, het wassen en föhnen van de vacht, het borstelen en kammen, het uitwollen, het ontklitten, het knippen, plukken, strippen, effileren of scheren van de vacht in het door u gewenste model of volgens de rasstandaard.

Hoe vaak uw hond moet worden getrimd, is heel verschillend en afhankelijk van de vacht. Om u toch een idee te geven:
Poedelvachten 4 - 8 maal per jaar.
Ruwharige vachten 2 - 4 maal per jaar.
Spaniëlvachten 4 - 6 maal per jaar.Wassen en föhnen

Voor het wassen van uw hond maak ik gebruik van zeer goede en zachte shampoos welke een frisse en schone vacht geven. Na het wassen, wordt de vacht goed geborsteld en uitgeföhnd. Voor het föhnen gebruik ik een zogenaamde "waterblazer". Dit is een zware föhn die het water letterlijk uit de vacht blaast. Een schone en goed uitgeföhnde vacht is de basis voor een perfect model.


Borstelen en kammen

De meest algemene verzorging is het borstelen en kammen van de vacht. Het dient om oude en losse haren te verwijderen, "klitten" te verwijderen en om eventuele parasieten op te sporen en te verwijderen. In de trimsalon kom je dikwijls honden tegen die te weinig, nooit of verkeerd geborsteld zijn. Het borstelen dient namenlijk in laagjes van onderen naar boven te geschieden met een universeel- of pennenbostel. Daarna wordt de kam gebruikt ter controle om eventueel achtergebleven haren of knopen in de vacht te verwijderen.


Ontwollen

Er zijn heel veel rassen die naast de normale dekvacht ontzettend veel ondervacht hebben. Dit is de zogenaamde onderwol. Als dit los gaat laten, gaan deze honden enorm in de rui (meestal 2 x per jaar). In de trimsalon zijn diverse gereedschappen aanwezig om deze honden sneller en gemakkelijker door de rui heen te helpen. Te denken valt o.a. aan de Furminator, de Coat King of het herdersharkje. Daarnaast zorgt een wasbeurt met lauw-warm water en de behandeling met de waterblazer voor de finishing touch! Welke techniek gebruikt wordt, is afhankelijk van het ras en het vachttype. Het ontwollen scheelt u ontzettend veel haren thuis en uw hond is een stuk eerder van deze vervelende rui af!

Ontklitten

Een hond met incidenteel wat klitten op de bekende plaatsen, zoals bijvoorbeeld achter de oren, snor/baard, buik, oksels en binnenzijde van het dijbeen, kan worden behandeld met een klittenkam, welke de klit doorsnijdt. Echter voorop moet altijd staan dat de trimsalon de plaats is voor het behandelen van uw hond en niet het mishandelen van uw hond. Klitten op, voor de hond, gevoelige plaatsen kunnen daarom soms beter weggeknipt worden. Is uw hond werkelijk tot op de huid vervilt, dan rest er vaak nog maar één (pijnloze) manier: het kortscheren van uw hond.


Knippen

Bij het knippen wordt de vacht ingekort met behulp van een schaar. Een kniphond kan alleen strak in model gezet worden na zorgvuldig wassen en uitföhnen van de vacht.


Plukken

Plukken is het verwijderen van loszittende dekharen bij honden met een ruwharige vacht. Uw hond dient in dat geval goed "trimrijp" te zijn om de huid (en uw hond) zo min mogelijk te irriteren. Doordat het plukken op een vakkundige manier gebeurd, merkt uw hond daar vrijwel niets. Na 6 tot 8 weken kan het bij sommige hondenrassen noodzakelijk zijn om de hond na te plukken. Dit om later gerijpte haren te verwijderen, waarmee een beter eindresultaat bereikt wordt en de vacht gelijkmatig aangroeit. Bij bovenstaande techniek wordt in een keer de gehele harde bovenvacht weggeplukt. De zachte ondervacht blijft staan.


Strippen

Bij het zogenaamde strippen zal uw hond niet geheel in de onderwol geplukt worden en natuurlijker ogen, maar een regelmatig(er) bezoek aan de trimsalon is hierbij vereist. Sommige honden hebben van nature al een stripvacht. Wanneer de lange harde bovenvacht weggeplukt wordt, verschijnt de nieuwe, (korte) harde bovenvacht met daaronder de zachte ondervacht. Indien een stripvacht gewenst is, plukt de trimmer ongeveer 3 maanden na een "grote" plukbeurt, zo gelijkmatig mogelijk de helft van de harde bovenvacht weg. Er blijft dus een dubbele vacht over na deze plukbeurt.


Effileren

Effileren is het uitdunnen of inkorten van de vacht met behulp van een effileerschaar. Dit kan met een dubbelgetande- of met een enkelgetande effileerschaar.


Scheren

Bij het scheren korten we de vacht in met behulp van een tondeuse. De lengte van de vacht die blijft staan, hangt af van de scheerkop die aangebracht wordt op de tondeuse (vanaf 2 mm t/m 16 mm). Scheren kan zowel met de haargroei mee als tegen de haargroeirichting in. Dit ligt aan het model en/of aan de vacht.